Op mod en hundredårsdag
- christopherroehlan
- 1. apr. 2017
- 2 min læsning
Finland har lige haft deres kommunalvalg og på den gode side af seks måneder bliver det Danmarks tur. Lad os tage en dukkert ned i de lokalearkiver og varme op til kommunalvalget med en ægte omgang lokalpatriotisme.
Bogen, der anbefales denne måned, er skrevet af K. E Reddersen, men han bliver af de lokale bare kaldt Mads. I hånden og med fyldepen har Mads skrevet om de radikale i Kolding i bogen ”Op mod en hundredårsdag”, der heldigvis er kogt sammen med maskinskriv til 128 letlæselige sider.
Det er historien om Radikale Venstre i Kolding og det gamle Venstre blad i det sydlige Jylland. Man hører om redaktør Sørensen og hans kone, byrådsmedlem og partisoldat, Ida Jørgensen. Sidstnævntes arbejde som forkæmper for kvindesagen skildres med hendes stærke engagement i kvindebevægelsen og hendes inspiration for mange i Kolding.
Man hører også mere overordnet om kampen for indflydelse. Kampen for at beholde det ene mandat i byrådet, man altid har haft gennem historien og den evige kamp for at få mandat nummer to.
De lokale har altid arbejdet for at få det sydjyske folketingsmandat i Kolding og flere gange er det lykkedes.
Valgkampene fylder meget, men det gør traditionerne også. Det gælder blandt andet traditionerne om Grundlovsmøderne, der den dag i dag er en fast tradition. Det hele startede hos forpagter Lunde, og i dag afholdes grundlovsmøderne i byens grønne hjerte, Marielundskoven, som et fast årligt element for de engagerede i Kolding og omegn. Ligeledes har man en fast tradition om gløgg, der startede hos Clausager og i min tid som aktiv i Kolding var hos formanden Knud Nørregaard.
Man hører om det Radikale partiavis, der senere blev et medlemsblad med en ung Steen Hansen som redaktør i 1974. Samme Steen Hansen er næstformand den dag i dag og fortsat fast udgiver af det radikale medlemsblad.
Endelig får man indblik i det radikale engagement i modstandsbevægelsen og sidst men ikke mindst bliver der berettet om Radikal Ungdoms kontinuerte nedlukning og opblomstring. I blandt de mange medlemmer, der nævnes af de unge ildsjæle, er Jacob Blomgren Knudsen, der i dag er rådgiver for Morten Østergaard på Christiansborg.
Vi kan have en tendens til at tage de lokale engagementer for givet. En tendens til at afskrive unge frivillige kræfter for at være et overfladisk engagement, men hvert et fremmøde og hvert et initiativ er uundværligt for vores bevægelse. Bogen her, dokumenterer et af vores mange lokale, politiske smedjer, der holder vores debat og engagement i live.
Nyd denne månedsbog eller opsøg din lokale bog. Spred ordet om den lokale litteratur og glæd dig ved jeres lokale engagement. Vi får brug for det. Både op mod et kommunalvalg, men så sandelig også efter.
Comments