top of page

Det Radikale Venstre – 50 års folkeligt og politisk virke 1905-1955

  • christopherroehlan
  • 1. jan. 2016
  • 3 min læsning

Røhls Radikale Reol


Kære medlem af Radikal Ungdom,


Over det seneste årti har Radikale Venstre skabt nye partier med samme frekvens, som Inger Støjberg tømmer Cola Zero flasker. Nye bevægelser som Liberal Alliance og Alternativet er praktisk talt vokset ud af vores egen baghave. Nogen har endda i en kæk bemærkning slået fast at Radikale Venstre ville have fået 20%(!) ved sidste valg. Vel at mærke med færrest procent til Radikale Venstre, hvor vi blev halveret ift valget fra 2011.


Man kan i et svagt øjeblik komme til at tænke: Er det slut med det parti, vi alle så godt kan lide?

Havde du spurgt mig før jul, havde jeg svaret, at jeg reelt var bekymret for, hvor vi ville ende.

Spørger du mig i dag, vil jeg sige, der er håb!


Hvorfor? Jo, det skal vi finde i bøgerne, der gemmer på vores historie, og det er netop hvad dette initiativ er til for.

Det er en løbende anbefaling af bøger om vores parti, lignende partier og vores politikere.


Fremover vil jeg bidrage med blogindlæg til Nyhedsmailen med anbefalinger af bøger, der er relevante for vores politiske bevægelse. Og et oplagt sted at starte er bogen, der tager os 110 år tilbage.


Det Radikale Venstre – 50 års folkeligt og politisk virke 1905-1955

Af Erik Rasmussen og Roar Skovmand



I forbindelse med julen hoppede Jens Rohde som bekendt over til Radikale Venstre efter lang tids splid med sine partifæller i Venstre om deres internationale udsyn. Et partihop mange andre partifæller senere har fulgt.


En lignende historie kan man netop finde i denne skildring af partiets historie. I bogen hører man om, hvordan partiet startede som en baglandsbevægelse af såkaldte ”Radikale klubber” rundt omkring i landet. De samledes til landsmødet i Odense, hvor et principprogrammet, der var skrevet med blikket rettet mod nordens socialliberale og sydens socialradikale bevægelser.

Tolv rebeller i folketinget, leddet af C.Th. Zahle, støttede efter partiets stiftelse op om principprogrammet og bevægelsen. De havde fået nok af Venstre og formanden J.C. Christensens kursændring fra det, de mente, var Venstres oprindelige værdier.


Derefter følger man de spæde år, hvor vores parti prøver kræfter med statsministerposten af hele to omgange ind til kongen får vippet os af.


Den daværende regerings reguleringspolitik leder tankerne over på nutidens Margrethe Vestager, der styrer den europæiske konkurrence med hård hånd. Ligesom kampen for friskolerne og mindretal leder tankerne over på nutidens kamp for etniske minoriteter. Og endelig kampen for nedrustning minder om nutidens modstand mod de borgerliges aggressive udenrigspolitik.

Generelt er perioden og dens beskrivelse værd at læse for at forstå, hvad der ville ske, hvis vi fik de famøse 90 mandater.


Bogens anden halvdel beskriver tiden efter Zahles og partiets storhedstid. P. Munch, der også er en af de tre fædre til principprogrammet af 1905, tager førertrøjen på for partiet og støtter Stauning regeringen. Et samarbejde, der blandt andet planter de første frø til nutidens velfærdsstat.


I mod bogens sidste sider berettes der om tiden med 2. Verdenskrig og den besættelse de Radikale fik manøvreret uden om under første verdenskrig, men som ikke kan undgås under den anden.

Det resulterer i, at en tidligere Radikal udenrigsminister og landsformand, Erik Scavenius, bliver statsminister for samarbejdsregeringen. Han havde i mellemtiden nået at melde sig ud af det Radikale Venstre.


Bogen er et must-read for den person, der gerne vil imponere det garvede medlem. Du vil kunne få gamle RU'ere som Emil Dyred og Christian Holm Vrist til at lyde purunge.


Hvor finder jeg den?

Bogen kan lånes på de danske biblioteker og findes på bibliotek.dk


Min egen udgave opdagede jeg en dag på reolen. Guderne må vide, hvor den kommer fra. Efter at have skåret siderne op, nød jeg at læse hver en anekdote. Jeg håber, I vil gøre det samme.



Værd at læse:

Radikale Venstres Hjemmeside om vores historie


Principprogrammet fra 1905:

Seneste blogindlæg

Se alle
Hvad skal det nytte?

“Hvad skal det nytte?” Det er det berømte spørgsmål, som Viggo Hørup stillede under folketingsdebattens andenbehandling af midler til...

 
 
 

Comments


©2025 Christopher Røhl

bottom of page