Hvid røg, Sort tårn
- christopherroehlan
- 1. feb. 2016
- 2 min læsning
Mange nyere medlemmer af den ungradikale bevægelse vil hurtigt kunne nikke genkendende til, at der var særligt én god grund til de blev medlem af Radikal Ungdom.
Der er selvfølgelig politikken: Den grønne dagsorden, det humanistiske udgangspunkt og den økonomiske ansvarlighed. Men der er helt sikkert også personen: Margrethe Vestager.
I 2013 udkom et helt fantastisk portræt af den danske kommissær – Man havde fra Gyldendals side hørt hende om hun ville have lavet et portræt, men som Vestager slog fast: ”Hun mente ikke, at en politiker på 44 år skal have skrevet en biografi”.
Derfor – Et portræt af politikeren og hendes liv på twitter – Fra hun startede som #NyPaaTwitter i Januar 2009 og frem til 2013, mens hun stadig var formand for de radikale.
Bogen eksemplificerer Vestagers skarpe brug af twitter. Den fortæller noget om Vestager som politiker, men også noget om mulighederne i det sociale medie, som alt for få danskere bruger.
Bogen hedder ”Hvid Røg, Sort Tårn”. Det gør den, fordi Vestager under regeringsforhandlingerne brugte Twitter til at komme journalisterne i forkøbet med nyhederne og til at fortælle om hendes eget ståsted i forhandlingerne. Et trick, hun har brugt igen og igen, mens hun sad i regeringen. Men også et trick vi har set andre politikere bruge. Senest kan nævnes forhandlingerne om Englands rolle i EU, hvor Lars Løkke var blandt de første til at breake nyheden om, at aftalen var landet. Som Venstres sociale medieansvarlige, Henrik Andersen, skrev:
”Hmm.. Så får chefen lige voldmange nye followers på, at skrive et tweet om EU. Måske tid til at han lærer mig om Twitter i stedet”.
Twitter er stedet, der gør DR, Politiken og andre mediers breaking SMS'er forældede. Det er endda så ekstremt, at aviser skriver artikler sekunder efter, at et tweet er skrevet for at være først med nyheden. Hvilket blandt andet var tilfældet for Børsen under de britiske forhandlinger med EU.
Det var et aktuelt eksempel, men bogen gentager lignende eksempler fra SR-regeringens tid igen og igen.
Bogen er fyldt med billeder fra årets gang fra 2009 til 2013. Billeder Vestager brugte sammen med poetiske vendinger, til at beskrive stemningen omkring billedet og den politiske virkelighed i Danmark. I bogen danner billederne og opslagene rammen for en dialog mellem Elisabet Svane, der er politisk redaktør hos Fyens Stiftidende og Vestager.
Sammen får de lagt ord på Margrethe Vestagers politik og person og med sine 262 sider i en stor typografi og små sider er det en bog, man hurtigt har slugt.
Den manifister det radikale brug af twitter, som blandt andet tidligere kampagneansvarlige forretningsudvalgsmedlem i Radikal Ungdom, Jakob Packert, krediteres for i løbet af bogen. Han var blandt andet medvirkende til at Radikale Venstre blev det første parti nogensinde med alle dets folkevalgte på Christiansborg på Twitter. Men det er helt sikkert også med ham og Margrethe Vestagers sans for veltimede tweets, at Radikale Venstre i dag er Danmarks twitterparti nummer et.
Læs portrætbogen og genoplev Vestagers varme person, som du måske savner i Bruxelles. Heldigvis er hun stadig på twitter og i de danske medier.
Det er i samme omgang en oplagt mulighed for at få nogle af Radikal Ungdoms skarpe Twitter hoveder forbi til et oplæg om mediets muligheder.
Opmerkingen