Konseilspræsident C. Th. Zahles dagbøger 1914-1917
- christopherroehlan
- 1. apr. 2016
- 2 min læsning
I rækken af historiske bøger, der fortjener en anbefaling, er C.Th. Zahles dagbøger udgivet med forord af den anerkendte historiker Tage Kaarsted værd at nævne. Tage Kaarsted er i sig selv en legende i den radikale bevægelse, da han i flere år har været involveret i bevægelsen helt fra ungdomsårene, hvor han skrev og senere formidlede historie, men også i sit professionelle liv, hvor han blev en højt anerkendt professor.
Kaarsted er imidlertid langt fra hvad Zahle var for den radikale bevægelse og med udgivelsen af hans dagbøger i hans anden regeringsperiode kommer man helt tæt på en virkeliggørelse af de radikale principper.
I Odenseprogrammet fra 1905, hvor Radikale Venstre får sit første principprogram tegnes principperne bag partiet. Zahle var manden, der gjorde principperne til virkelighed og konkret lovgivning.
Dagbøgerne giver et førstehåndsindtryk af arbejdet med frisættelsen af Island, balancen som en neutral stat i første verdenskrig, kirke og stat, for ikke at nævne hans evige udfordringer og spændinger med kongen, hvis søn han som statsleder skulle studievejlede.
Raserierne mod kongen resulterer i hvad der må forventes at være mange åbenhjertige ytringer i hans dagbøger, der senere er blevet slettet og derfor ikke optræder i dagbøgerne.
Man følger også de vigtige grundlovsændringer, der vedtages under den radikale regering. Her falder i dagbøgerne en henkastet bemærkning om, at han håber ikke, at hans kone læser hans overvejelser om, hvordan man bedst vænner kvinderne til demokratiet. Han foreslår en model med langsom tilvending. De overvejelser kan vi andre imidlertid nu more os med.
Endelig følger man hans power-regering og firekløveret bestående af ham, Ove Rode, P. Munch og Edvard Brandes. Man følger deres samarbejde og hvordan regeringen kunne arbejde videre når de fire var blevet enige. Diskussionerne tog de gerne på hjemturen hver eftermiddag, hvor de fik et lift i P. Munchs bil.
Bogen giver en indsigt i, hvor langt vi kan komme med det radikale arbejde, når vi endelig får muligheden. Og hvordan der dengang ligesom under den nuværende Venstre regering er behov for radikale ændringer.
Den præsenterer fra første person, hvordan det er at køre en regering. Den minder os om, at kongehuset ikke bare er principielt uhørt, men også hvorfor vi i partiet har en lang historie med et skævt forhold til kongehuset.
Endelig understreger den, hvordan vi kan gå fra værdier og principper stadfæstet i Odenseprogrammet til konkret lovgivning og reelle ændringer for landet. Et arbejde, der er lige så aktuelt i 2010'erne som i 1910'erne.
Bogens fulde titel er: Konseilspræsident C. Th. Zahles dagbøger 1914-1917 udgivet af Jysk Selskab for historie i 1974. De fire år bogen dækker, er komprimeret til 146 sider, der hurtigt forsvinder i de mange småhumoristiske indslag.
Bogen kan købes eller lånes hos blandt andet Arnold Busck eller findes på danske biblioteker:
Endelig har Radikal Ungdom vores helt egen udgave i vores bibliotek i kælderen på B15.
Comments