Niels Helveg Petersen – Manden og magten
- christopherroehlan
- 1. nov. 2016
- 2 min læsning
Månedens bog handler om Radikal Ungdoms æresmedlem. Ikke det nyeste, Marianne Jelved, som vi før har behandlet. Men et ældre æresmedlem. Manden, der åbnede landsmødet tilbage i 2014.
”Niels Helveg Petersen – Manden og magten” er månedens bog.
Mens ”Jelved” var skrevet af Erik Holstein, der også har skrevet om Mogens Lykketoft, er forfatterne af månedens bog Thomas Larsen, forfatter til bogen ”Poul Schlüter – En biografi” og Michael Kristiansen, der blandt andet har været politisk rådgiver for Anders Fogh Rasmussen.
Om der er en sammenhæng mellem hovedpersonerne i bøgerne og typen af forfattere vil være op til jer at bedømme, når I skal vurdere de to personer fra litteraturen.
Niels Helveg Petersen er andet led i den politiske kæde af Helveg klanen. Hans far, Kristen Helveg Petersen, var landsformand for Radikal Ungdom under anden verdenskrig og blev senere valgt til folketinget, hvor han blev kulturminister og undervisningsminister. Hans mor, Lily Helveg Petersen, var borgmester i København. Man kan på mange måder sige, at Niels Helveg Petersen fik radikalismen ind med modersmælken.
De unge år bruger Niels Helveg i Radikal Ungdom, i studenterfilialen Radikale Studenter, hvor han bliver formand og i relanceringen af det ungradikale blad: Liberté. Han vokser op med ungdomspolitik i den ungradikale hovedbestyrelse og i studenterpolitik. Han kører landet tyndt og hans rejse med Radikal Ungdom vil mange af os kunne genkende.
Det afgørende for Niels Helveg Petersen er imidlertid, at han kommer under vingerne på den radikale leder og senere statsminister, Hilmer Baunsgaard. Under ham bliver han politisk ordfører i en ung alder, efter han er blevet valgt ind i folketinget. Samtidig er hans far undervisningsminister og de bliver Danmarks første far og søn, der samtidig sidder i folketinget.
Kristen bliver kaldt den unge Helveg pga. hans idealistiske tilgang, mens Niels bliver kaldt den gamle.
Politik er for Niels Helveg Petersen også venskaber og personlige relationer. Det starter blandt andet med et godt venskab til Svend Auken, der senere udvikler sig dramatisk. Dels forsøger Radikale selv med Helveg som statsminister kandidat i 1988 under sloganet ”Nu er det forår og Niels Helveg”, men i endnu højere grad, da Socialdemokartiet har deres dramatiske formandsvalg og Niels Helveg blander sig i kampen mellem Nyrup og Auken, som biografien også kommer tæt ind på. Ligesom venskabet med Auken bliver fulgt, er Schlüter og flere borgerlige politikere også i vennekredsen. Et kendetegn for familien. De er vellidte blandt alle rækker på det politiske spektrum.
Bogen er mødet med det politiske menneske, Niels Helveg Petersen. Man kommer tæt på partiets udvikling gennem årerne. De drejninger, vi har taget siden anden verdenskrig på den økonomiske politik såvel som det udenrigspolitiske. Endelig vidner den også om de mange ofringer og kampe en person må tage, når de går ind i politik.
Bogens store skrifttype gør den let læst trods sine 288 sider og kan købes på antikvariat og findes på biblioteker.
Comments